Columbussen zonder bus – de kracht van het ‘zonderzoeken’

In de televisiereeks ‘De Columbus’ reist Wim Lybaert met een gast naar het onbekende. Samen genieten ze van het onverwachte, op weg naar een bestemming die onderweg steeds minder belangrijk wordt. Niets is geënsceneerd en het toeval bepaalt hoe hun dagen verlopen. Wie ‘columbust’ reist zonder doel of vast plan. Het werkt heel bevrijdend én het kan ook zonder bus. Als je je maar aan het ‘zonderzoeken’ overgeeft.
‘Zonder zoeken, veel vinden’ is de kunst van het vindingrijk verdwalen. We zijn van nature allemaal zonderzoekers. Het is een vaardigheid waarmee we zijn opgegroeid, maar die we in onze maatschappij ook snel weer zijn verleerd. Want door te leren kan je ook afleren.
Waarom is het goed om ons aangeboren zonderzoekstalent toch weer aan te boren? Hoe kunnen leerlingen en leraren zonderzoekers worden en steeds verwonderd blijven? Hoe kunnen ze het toeval omarmen en er een kans in zien? Hoe kunnen ze hun denken af en toe op pauze zetten en via doe-doelen weer volop verwondering vinden?
Laurens Verbeke, bedenker van het programma, is op Sett onze chauffeur voor een trip naar het toeval. Stap je mee op?
Scroll naar top