28 & 29 februari 2024 : Nekkerhal Mechelen

STEAM Ohm Contest

Ohm STEAMcontest

Over ons

Welkom bij de Ohm STEAMcontest, waar jonge Vlaamse talenten tussen 10 en 18 jaar de kans krijgen om hun creativiteit en STEAM-vaardigheden te tonen! De STEAM Ohm Contest wordt mogelijk gemaakt dankzij het Excellentiefonds.

De STEAM Ohm Contest is een uitdagende wedstrijd waarin jonge deelnemers de mogelijkheid hebben om een project, experiment of video uit te werken binnen een van de zes thema’s.

Wie kan deelnemen?
We richten ons voornamelijk tot D/A en A finaliteit, maar alle leerlingen uit het Vlaamse leerplichtonderwijs kunnen deelnemen. Een team bestaat uit maximaal zes leerlingen, en we moedigen scholen uit verschillende regio’s aan om deel te nemen. We verwachten minimaal 50 teams uit Vlaanderen.

Welke thema’s zijn er?
Deze wedstrijd biedt een keuze uit zes thema’s:

1. Internet of Things: Verken de wereld van slimme technologie en bedenk innovatieve toepassingen, zoals het creëren van een zelfrijdende auto. Laat je leerlingen hun technische vaardigheden uitbreiden en hun creativiteit de vrije loop laten.

2. Duurzaamheid: Stimuleer bewustzijn over onze planeet en laat leerlingen projecten ontwikkelen die bijdragen aan een groenere wereld, zoals het bouwen van een zonne-oven.

3. Upcycling: Laat de creativiteit van je leerlingen bloeien door materialen opnieuw te gebruiken, zoals het omtoveren van oude autobanden tot trendy rugzakken.

4. Hayday: Moedig leerlingen aan om na te denken over voedselproductie en creëer uitvindingen om dit te optimaliseren, zoals het controleren van bodemkwaliteit.

5. Video Challenge: Laat je leerlingen educatieve video’s maken die technische concepten begrijpelijk maken in Standaardnederlands. Hier kunnen ze de toekomst van technologie verkennen, zoals het functioneren van een elektrische auto nu en in de toekomst.

6. Lifesaver: Betrek je leerlingen bij het verbeteren van iemands leven door middel van technologie, zoals het ontwerpen van een vereenvoudigde afstandsbediening voor slechtzienden.

Als leerkrachten kunnen jullie de deelnemende teams begeleiden, aanmoedigen en inspireren. Wij voorzien ook ondersteuning in de vorm van begeleiding, workshops en uitleen van materialen.

Hoe ziet het programma eruit?
Leerlingen die willen deelnemen aan de STEAM Ohm Contest kunnen het volgende verwachten in ons programma:

Vanaf half september: Inschrijvingen zijn geopend. Teams kunnen hun thema kiezen, ideeën bedenken en een team samenstellen met maximaal 6 leden. Hier begint het avontuur van het uitwerken van het project.

Mei: Indienen van de projectinformatie. Dit omvat het maken van een “making-of”-filmpje van hun project en het ontwerpen van een poster in Standaardnederlands. Hiermee presenteren ze hun project aan de jury.

Eind mei: Finaledag! Dit is de grote dag waarop de teams hun projecten presenteren aan de jury en andere mededingers. Het is een kans om te presenteren, te leren van elkaar en kans te maken op geweldige prijzen. Tijdens de finaledag kunnen deelnemers ook workshops en activiteiten volgen in SteamZone.

Nieuws

Doe mee aan de Ohm STEAMcontest 2024!

Doe mee aan de Ohm Steamcontest op 23 mei 2024! Leerlingen kunnen in teams hun eigen experiment of project uitvoeren en geweldige prijzen winnen. Gratis deelname voor alle studierichtingen en onderwijsnetten. Ontdek meer op https://www.steamcontest.com/.

Read more »

Vacatures

Contactinformatie

Stuur ons een bericht

Scroll naar top

NIEUW: de Sett app!

We stellen je met trots de Sett app voor, een platform met vele mogelijkheden voor jou als bezoeker van Sett! 

Bekijk er het programma, plan je eigen agenda en ontvang notificaties. Ontdek er ook de exposantenlijst, producten & innovaties en het beursplan in een handige digitale weergave!