26 & 27 februari 2025 : Nekkerhal Mechelen

Toekomstklassen

Onderwijs is de toekomst! 

Gratis

Maar wat is de toekomst van het onderwijs? Dat kon je in levende lijve ontdekken in de Toekomstklassen tijdens Sett Mechelen 2024. De lerarenopleiding van PXL Hogeschool Hasselt en GO! Tienerschool VONK! uit Hoeilaart toonden er ter plekke hun innovatieve manieren van lesgeven aan de ruim 3000 verwachte bezoekers.

Lees hieronder meer over hoe ze, elk op hun manier, technologie ten dienste stellen van hun pedagogisch project. 

Previous slide
Next slide

GO! Tienerschool VONK! uit Hoeilaart

Met de komst van VONK! maak je op Sett kennis met een volledig nieuw concept van onderwijs. VONK! is een gloednieuwe Tienerschool binnen GO! met enkel een eerste graad secundair A-stroom die focust op twaalfjarigen voor wie de overstap naar het secundair een spannende gebeurtenis is. Het centrale thema is daarom ‘vuur’, naar het brandende verlangen om leerlingen te ondersteunen en versterken. Ze hanteren een leerlinggecentreerde aanpak waarbij elke leraar fungeert als coach. Een leraar bij VONK! moet in staat zijn om af en toe de vakpet af te nemen en meer een begeleider te zijn in het versterkingsproces.

Wij gingen alvast VONK! bezoeken met onze contentpartner Edunext. Lees het uitgebreid verslag hier na in hun blog: Hoe GO! tienerschool VONK! te Hoeilaart het vuur tot leren aanwakkert in elke leerling — EduNext – inspireert en begeleidt in onderwijsvernieuwing

Die aanpak vertaalt zich ook naar de leeromgeving: elk leerjaar heeft een eigen verdiep met daarin het centrale leerhuis, een grote ruimte verdeeld in compartimenten om de leersfeer te bevorderen. Daarnaast zijn er ook kleinere instructielokalen, een stilteruimte, leeshoek, refter, keuken en forum waar leerlingen in gesprek kunnen gaan over zichzelf, de school en de wereld. Om zich ook op andere vlakken te uiten, is er een mooie sportaccommodatie en pluktuin voorzien, en mogen de leerlingen gebruik maken van de theaterzaal en sporthal van de gemeente. Alle leerlingen dragen er bovendien pantoffels, wat zorgt voor een gevoel van rust.

Daarnaast werkt VONK! met stamgroepen van maximaal vijftien leerlingen en bijhorende stamcoach. Op maandagochtend komt elke stamgroep samen voor een algemeen info- en planningsmoment. De begeleide werktijd staat vast ingeroosterd en leraren dienen dit in te plannen vóór zondagavond 20u. Daarrond plannen de leerlingen zelf hun week in op hun eigen tempo.

Bovendien kunnen leerlingen zelf bepalen welke route (gaande van gestuurd, begeleid of zelfstandig leren) ze nemen voor Nederlands, Engels, Frans en wiskunde. Die wordt na elke periode bijgestuurd indien nodig. Een principe dat misschien vragen oproept? Kom ze dan zeker stellen in de Toekomstklas van Sett!

 

Lerarenopleiding PXL Hasselt

In de Toekomstklas van PXL worden bezoekers geconfronteerd met onbenut technologisch potentieel en het gebrek aan out-of-the-box-denken binnen de lerarenopleiding. Met behulp van 360°-video’s en VIVISTA-software tonen ze hoe je met XR (Extended Reality) een perfecte mix creëert tussen praktijklessen op campus en de effectieve werkvloer. Ze tonen je hoe je simpel, snel en goedkoop tutorials maakt in functie van het steeds meer gangbare afstandsleren en bijhorende flipped classroom’-principe.

Verder maakt het BrAIn-model van PXL bezoekers wegwijs in de vele tools en plug-ins rond Generative AI en Large Language Models. Die veroverden, onder meer dankzij ChatGPT, hun plaats in het onderwijs en kunnen een aanvulling zijn voor lessen en leeromgevingen. Zelfs in de lessen lichamelijke opvoeding experimenteert PXL met gamificatie-elementen om horizonten te verruimen.

“Door deze scholen op Sett de ruimte te geven om te tonen hoe ze aan de slag gaan met innovatie, maken we de mogelijkheden voor andere scholen meer visueel, wat hopelijk leidt tot inspiratie en het oppikken van ideeën.”

EduNext Vzw
Marcelis
Scroll naar top

NIEUW: de Sett app!

We stellen je met trots de Sett app voor, een platform met vele mogelijkheden voor jou als bezoeker van Sett! 

Bekijk er het programma, plan je eigen agenda en ontvang notificaties. Ontdek er ook de exposantenlijst, producten & innovaties en het beursplan in een handige digitale weergave!