28 & 29 februari 2024 : Nekkerhal Mechelen

VOLZET – Zelfregulerend leren: ze leren het niet vanzelf, maar hoe dan wel?

Zelfregulerend leren (ZRL) zit in het hart van leren én lesgeven. Het is een thema dat veel aandacht krijgt. Onderzoek toont immers dat het erg effectief is om de leermotivatie én leerprestaties van leerlingen te verhogen. Van leerlingen wordt ook meer en meer autonomie verwacht: door een meersporenbeleid, door lerarentekort, door afstandsonderwijs,… Om binnen die autonomie ook echt met succes te leren, hebben leerlingen nood aan een hele set van zelfregulerende vaardigheden. Die vaardigheden ontwikkelen zich helaas niet vanzelf. Dat komt voor jou als leraar niet als een verrassing. Leraren ondernemen dan ook al heel wat om het leerproces van leerlingen te ondersteunen. En toch… het loopt vaak nog niet helemaal zoals je zou willen. Hoe komt dat toch?
 
In deze workshop gaan we aan de slag met herkenbare klassituaties. Vergeten je leerlingen soms hun boekentas? Of komen ze toe met enkel een handtas? Vullen ze zelfevaluaties niet of slordig in? Wachten ze op jou wanneer ze even niet zelfstandig vooruit geraken?

Elke uitdagende klassituatie lijkt weer iets nieuw. En toch… telkens gaat het om leerlingen die hun zelfregulerende vaardigheden niet (optimaal) inzetten. In deze workshop ontdek je hoe wetenschappelijke inzichten rond zelfregulerend leren jou en jouw leerlingen ook net heel praktisch vooruit kunnen helpen.

Doe mee en stap weer buiten met een aantal eye-openers, aha-ervaringen en eerste ideeën om in jouw klas op een meer onderbouwde manier aan de slag te gaan.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

*KO = kleuteronderwijs; LO = lager onderwijs; SO = secundair onderwijs; HO = hoger onderwijs; VO = volwassenenonderwijs; BULO / BUSO = buitengewoon onderwijs

Scroll naar top

NIEUW: de Sett app!

We stellen je met trots de Sett app voor, een platform met vele mogelijkheden voor jou als bezoeker van Sett! 

Bekijk er het programma, plan je eigen agenda en ontvang notificaties. Ontdek er ook de exposantenlijst, producten & innovaties en het beursplan in een handige digitale weergave!